Az Örömvölgy Vendégház története

Én a Zemplénben nőttem fel, Pálházán.
Majd az egyetem kapcsán Debrecenbe kerültem. Micsoda változás! Petőfivel ellentétben, aki a “pusztában” érezte otthon magát, én inkább a dombos tájakat szeretem.
Egyszer, mikor nagymamám jött Debrecenbe, a Klinikára a “Nagyerdőre”, az autóból kiszállva ezt kérdezte:

De Fiam! Hol van itt a nagy erdő?

Így talán nem csoda, ha szeretem a környéket. Tudom, hogy Ön is megkedveli, ha egyszer erre jár. Nem a legfejlettebb régiója az országnak. De hiszem, hogy az érintetlenség az értéke.

Ezért döntöttünk úgy, édesanyám halála után, hogy egy kapcsot létesítünk a Zemplénnel a későbbiekre is. De egyúttal szerettük volna ezt az élményt másokkal is megosztani.  Ekkor született meg a Vendégház ötlete.
Hogy mi történt utána? Az alábbiakban olvashatsz róla, persze csak kulcsszavakban

2008

2008-ben kezdődött a vendégház története

2008 A kezdetek

A 2008-ban megvásárolt házban villanyon kívül semmilyen közmű nem volt. A felújítás során központi fűtést, fürdőszobát, és komfortos konyhát alakítottunk ki. Ahol tudtuk, igyekeztünk megőrizni a régies hangulatot. A felújítás után 2009 áprilisában megkezdtük a működésünket. Azóta is minden évben végzünk kisebb-nagyobb felújítást a házon.

2009

2009 - az első szezonunk

2009 Az első szezon

2008/2009 telén a felújítás után következett a ház berendezése. Majd 2009 nyarán megnyitottuk vendégházunkat. Egyszerű, de kényelmes berendezéssel vártuk vendégeinket. Nyugodt pihenést kínálva nekik a Zemplén közepén található házban.

2010

2010-ben elkészítettük a hátsó terasz alapját

2010 A terasz éve

A ház hátsó ajtajához, ami a konyhába nyílik készítettünk egy teraszt. Itt a kert közelségében, a friss levegőn lehet étkezni. A délutáni napsütésben sütkérezhetnek is itt. A konyhában pedig a régi “sparhelt”-et új lemezkandallóra cseréltük ki.

2011

2011-ben a jobb kihasználtságért lefedtük a teraszt

2011 Fedett terasz

A terasz remek helynek bizonyult. De csak kellemes időben lehetett kint tartózkodni. Ezért 2011 tavaszán a hátsó terasz és az első bejárati lépcső fölé is esővédő fedés került. Ezzel a terasz csaknem egész évben használhatóvá vált.

2012

Bográcsozásra és szalonna sütésre alkalmas helyet alakítottunk ki

2012 Bográcsozó

Az átlátszó műanyag tető, amivel a fényt akartuk biztosítani melegnek bizonyult. Ezért az asztal feletti részét lambéria borítással láttuk el, ami így árnyékot adott. A terasz mellé bográcsozó helyet készítettünk.

2013

A melléképület fedése

A melléképület fedése

A Vendégház mellett álló melléképület szépen lassan romló állapotot mutatott. Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy állagmegőrzés céljából tetőt cserélünk felette. Egyúttal a nagyobb szobában lévő kihúzható ágyat franciaágyra cseréltük.

2014

A melléképület felújítása németalföldi formában

A Melléképület külső kialakítása

A Vendégház mellett álló melléképületről a következő lépésben levertük a vakolatot. A gerenda vázat kissé megcsiszoltuk, a téglák között réseket pedig kifugáztuk. Ezek után egészen megváltozott a kinézete!

2015

Térkövezés a ház körül

Térburkolás

2015-ben az addigi leglátványosabb fejlődésén esett át a vendégház és környezete. A ház körüli terület térkövezését követően jelentősen javult a terasz használhatósága. Egyúttal a hangulata a helynek is sokat változott.

2016

Utolsó simítások

Utolsó simítások

Az előző két évben elkezdett munkákat fejeztük be. A melléképületen nyílászárót cseréltünk. A belső felületeket gipszkarton borítással láttuk el. A ház tetőszerkezetén történtek javítások, és újra rakták a kéményeket. A hátsó kerítést is kicseréltük.

2017

Belső fejlesztések - gyors internet

Belső fejlesztések

Miután a külső környezet sokat fejlődött, ezért a figyelem a belső terek felé fordult. Kifestettük a házat és a teraszt. A régi televíziót kicseréltük egy újra. És egy kényelmes kihúzható ágyat tettünk az étkezőbe, szembe a TV-vel.

2018

Szoba bútor csere

Szoba bútor csere

A szobában található régi szekrénysor már nagyon szúrta a szemünket. Sok használhatatlan részével csak a helyet foglalta. Ezért júniusban egy új natúr fabútorra cseréltük. Sokkal szellősebb lett a szoba. A WiFi is szervezés alatt áll. Bár úgy tűnik, kényszermegoldás lesz, de eddig kecsegtetőek a hírek. Továbbiak hamarosan!

2019

Padlócsere

Padlócsere

A nagyszobákban lévő padlót imádtuk, mert nagyon rusztikus volt. De sajnos lassan tönkrementek. 2019-ben a hajópadlót felszedtük, és laminált padló került a helyére. Így meleg maradt a szobákban a padló, mégis egészem másként néz ki. Reméljük, Nektek is tetszeni fog! A WiFi is működik, egy mobil router segítségével.

2020

2020-ban a vírusjárvány mindanniunkat nehéz helyzetbe hozta

COVID 19

2020 -ban a tevékenységünk hangsúlya az egészségügyre irányult. Orvosként a napi feladatok elvégzése mellett nem maradt idő, kapacitás és nagyon lehetőség sem a további fejlesztésekre. És ami tovább rontotta a helyzetet, kedves vendégeink is elmaradtak! Reméljük 2021-ben újra találkozhatunk

2023

Restart_2023

Restart 2023

2023 tavaszán egy szuper családi kiránduláson szerezhettünk tapasztalatokat magánszálláshelyekkel kapcsolatosan.
Rájöttünk, hogy igény van minőségi szálláshelyekre. Ezért össze szedtük az utazás során szerzett jó tapasztalatainkat, és persze azokat a hibákat is amiket mindenképpen el kell kerülnünk.
Nagy munka indult! Felújítottuk a vendégház kerítését, és minden szoba redőnyt és szúnyoghálót kapott. A felújítás teljes listájáról rövidesen egy új cikkben számolok be!

A történet Veled Folytatódik?

Még rengeteg tervünk van, szeretnénk folytatni a fejlesztéseket. Bízom benne, hogy rövidesen sokkal hosszabb listával fogsz találkozni weboldalunkon, ha rátalálsz újra erre az oldalra, ha egy jó szálláshelyet keresel a Zemplénben. De ha már jártál nálunk, és ötleted van, hogy mivel tehetnénk kényelmesebbé vendégeink pihenését, írd meg nekünk légy szíves a Kapcsolat oldalon keresztül!

SDG 2023