Kőkapu - Áfonyás tó és Vadászkastély

Kőkapu vadászkastély, Rostalló, Páfrány tanösvény

Élmények kéznyújtásnyira

A Zempléni hegység szívében, magas hegyek és völgyek között rejtőzik Kőkapu, ahol a nyugalom és a festői szépség tökéletes harmóniában találkozik. A nevében is rejtett titokzatosságot és varázslatot hordozó hely egy igazi gyöngyszem a hegyek között. Zemplén talán legvadregényesebb része. Vendégházunktól könnyedén elérhető autóval, erdei kisvasúttal, kerékpárral és akár gyalogosan is, így mindenképpen érdemes felvenni a kirándulási bakancslistára.

Pálházi Erdei Vasút

A kőkapuhoz történő feljutás legromantikusabb módja az erdei vasúttal való utazás. Kisgyermekekkel mondhatnám azt is, hogy kötelező! Az első erdei vasutak között épült meg a környék fejlesztésében nagy érdemekkel rendelkező Károlyi István gróf kezdeményezésére.

Eredetileg fűrészáru szállítására szolgált. A vasúti pálya lejtése miatt lefelé a fával megrakott szerelvények önállóan gurultak le Kőkapuról a pálházi fűrészüzemig. Az üres kocsikat lovak húzták fel a felső állomásig. 1956-tól üzemelt személyszállító vagonokkal, megindult a menetrend szerinti személyszállítás.

A keskeny nyomtávú kisvasút egészen Szerencsig közlekedett, segítve a hegyközi termékek ( fa, perlit), valamint az emberek eljutását a komolyabb csomópontokig. 1980-ban a vonal működését megszüntették, és a vasúti pálya nagy részét felszedték. A régi nyomvonalra a Sárospatak – Pálháza közötti kerékpáros út épült, ezen tekerve nosztalgiázhatunk a régmúlt időkön, és a hibás döntéseken…

1990-ben felújították a pályát és az alagutat, így a vasút 1 km-rel hosszabb szakaszon járhatott a Kőkaputól a rostallói turistaházig. 1996-ban a vonal másik végét is meghosszabbították 1,3 km-rel az Iparteleptől Pálházáig.

A kis vonat Pálháza központjából indul, és a menetrendjét itt tekintheted meg. A felszállásra Pálházát, vagy a vendégházunkhoz kicsit közelebb található Ipartelep megállót ajánlom. Az út hossza 7 Km. és a menetidő hozzávetőleg 40 perc.

Akik szeretnek túrázni, az utat hazafelé gyalogosan is megtehetik a Kemence-patak völgyében. Kishutába leérve az országos kéktúra Bózsva – Nagyhuta közötti, a Szuha völgyön át vezető szakaszán könnyen vissza érkezhettek Bózsvára. Az út a Béla szikla mellett érkezik meg a falu központjába.

Kőkapu vadászkastély és Áfonyás tó

A hegyekben felfelé vezető út végéhez közeledve varázslatos panoráma nyílik meg a szemünk előtt. Szinte minden itt készült fénykép egyik fő témája az Áfonyás-tó és a benne tükröződő Kőkapu sziklatömbjén álló a mesésen szép vadászkastély.

Mint ahogy a környéken oly sok mindent a kastélyt is a Károlyi családnak köszönhetjük. Kőkapu Vadászkastély a XIX. és XX. század fordulóján, svájci vadászkastélyok mintájára épült a Kőkapunak nevet adó sziklákra, gróf Károlyi László irányításával. A hegyi patakok megduzzasztásával pedig kialakítottak mellé egy mesterséges tavat, amit ma Áfonyás-tóként ismerünk. Ez az impozáns, szépen felújított épület jelenleg szállodaként működik. Számtalan praktikát rejt a kastély: ma is látható például annak a titkos ajtónak a nyoma, amin át a társalgóból az alatta lévő szoba szekrényébe lehetett jutni. Különlegességnek számít a „toronyszoba”, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a patak völgyének mindkét oldalára.

A tó partján töltött idő egy igazi élmény, ahol a madárcsiripelés és a friss levegő mellett csónakázásra, horgászatra vagy egy jó könyvvel a kézben való pihenésre is lehetőség van. A környék érintetlen szépségének az élvezésében szinte semmi sem fog akadályozni. Ugyanis jó ha tudod, hogy itt a telefonod fényképezésen és az idő mutatásán kívül másra nem alkalmas, térerő hiányában mobilmentes terület. De talán ez így a legjobb!

Ezen bájos helység nyugalma és festői szépsége gyorsan híressé tette Kőkaput és környékét, ahová még Horthy Miklós és Rákosi Mátyás is gyakran jártak vadászni. 

A kőkapui vadászkastély alatt fúrt 37 m hosszúságú alagút a vonatozás legizgalmasabb része. Az Kőkapun, állomás mellett egy étterem is található, ahol még feltölthetitek a tartalékokat a túra előtt.

Páfrány tanösvény

A vasút felső végállomásánál, Rostallónál  indul a „Páfrány tanösvény”. A sétaút 8 állomása az erdészeti tevékenységről, az erdőgazdálkodásról, az ember és az erdő kapcsolatáról, a Zemplén erdeinek vadjairól, a bükkösről, a Kemence-patak mentén kialakult égerligetről és a Pálházai Állami Erdei Vasút történetéről nyújt ismereteket. A 2,2 kilométeres túra jelzése – fehér körben lévő páfrány levél – ezt kövessétek a körtúra teljesítése során. A kirándulás legmagasabb pontján szépséges panorámában kedvére gyönyörködhet az ember. Visszafelé, amint eléritek a hotel épületet, a Háromforrás étterem várja a kirándulókat egy finom ebédre.

Szoborpark

A szálloda parkjában található szoborcsoport megtekintése kötelező! Sárossy Tibor alkotásai révén elevenedik meg a múlt. A magyar történelem nagy eseményeinek és alakjainak fából faragott szobrai, úgymint a vérszerződés, Szent László, Mátyás király, Bethlen István, gróf Széchenyi István, Deák Ferenc és Kossuth Lajos, különleges hangulatot teremtenek a parkban. 

Az út másik oldalán egy árnyékos erdei játszótér biztosít szórakozási lehetőséget a gyermekeknek, és adnak egy szusszanásnyi pihenést a szülőknek. Ha kézzelfogható emléket szeretnétek haza vinni magatokkal, az étterem alatt a földszintek ajándékbolt található. 

Élje át Ön is a  Zempléni hegység varázslatos környezetét, és fedezze fel Kőkapu és Rostalló csodáit! A régió természeti és történelmi kincsei, a vadászkastély és a szoborpark mind felejthetetlen élményt nyújtanak, amelyet a vendégházunkból könnyedén elérhet.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!